(untitled) (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Endometrit – bachadonning ichki qavati yoki endometriyning yallig‘lanishi. Bu kasallik diagnostika va davolanishsiz jiddiy asoratlarga olib kelishi mumkin. Sog‘lom ayollarda bachadonning shilliq qavati hujayralari muntazam yangilanadi. Hayz davrida uning to‘qimalari tashqariga chiqariladi va keyinchalik gormonlar ta’sirida qayta tiklanadi. Agar urug‘lanish sodir bo‘lmasa, bu jarayon doimiy takrorlanadi. Odatda infeksiya bachadon bo‘shlig‘iga kirib bormaydi, lekin ba’zi hollarda bakteriyalar kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin.