(untitled) (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek mumtoz va zamonaviy adabiyotining yorqin vakili Hamid Olimjon lirik she’riyatidagi obrazlar va ularning ramziy ma’nosi tahlil qilinadi. Adib lirikasi o‘zining tuyg‘u, ruhiyat va jamiyatga bo‘lgan munosabati orqali kuchli badiiy-estetik ta’sir uyg‘otadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – Hamid Olimjon she’rlarida qo‘llanilgan badiiy obrazlar va simvolikalar orqali milliy ruh, tarixiy xotira, muhabbat, tabiat va inson ruhiyati qanday ifodalanganini ilmiy asosda ochib berishdan iborat. Maqolada “Sevgi”, “Bahor”, “Sen yetim emassan”, “Ko‘zlaring”, “Shu kunlarga yetkazgan” kabi she’rlar lingvopoetik, kontekstual va madaniy-semiotik tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqot davomida Hamid Olimjon lirikasida “ko‘z”, “bahor”, “daryo”, “qush”, “yulduz”, “o‘choq”, “yo‘l” kabi ramzlar va obrazlar chuqur ma’no yukiga ega ekanligi aniqlanadi. Bu obrazlar orqali shoir insoniy tuyg‘ularni, ichki kechinmalarni, tarixiy xotiralarni poetik shaklda ifodalagan. Natijada, Hamid Olimjonning poetik tafakkuri o‘zbek xalqining madaniy merosi, ruhiy olami va ma’naviy qadriyatlarini o‘zida mujassamlashtirgani ko‘rsatib beriladi. Ushbu maqola o‘zbek she’riyati poetikasini o‘rganish, shoir obrazlar olamini anglash va semantik tahlil qilishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.