(untitled) (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
XIX asr ikkinchi yarmida Rossiya imperiyasining Markaziy Osiyoda siyosiy va harbiy faoliyati kuchayib, bu hududni egallash maqsadida qator harbiy yurishlar amalga oshirildi. Shu davrda Toshkent shahri siyosiy, madaniy va iqtisodiy markaz sifatida muhim ahamiyat kasb etgan edi. Toshkentning joylashuvi strategik jihatdan muhim bo‘lib, u Markaziy Osiyodagi savdo yo‘llarining chorrahasida joylashgan edi. Shuning uchun Rossiya imperiyasi uchun bu shahar hududiy nazoratni mustahkamlash va yangi hududlar egallashda asosiy nuqta hisoblangan. Rossiya qo‘shinlari Toshkentga bostirib kirishdan oldin mahalliy hokimlar bilan muzokaralar olib borgan, ammo oxir-oqibat harbiy kuchdan foydalanish qaroriga keldi.