ВОРИСЛИК ТУШУНЧАСИ ВА МОҲИЯТИНИНГ АЙРИМ ЖИҲАТЛАРИ (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Ушбу мақолада ворислик тушунчаси ва унинг моҳияти ҳуқуқий нуқтаи назардан таҳлил қилинади. Муаллиф ворислик ҳуқуқининг асосий тамойиллари, ҳуқуқий ворислик тушунчаси ва унинг мазмунини шарҳлаб, ворислик жараёнида юзага келадиган ҳуқуқий муносабатларни кўриб чиқади. Мақолада, шунингдек, мерос ҳуқуқининг ривожланиш тарихи, ворислик асослари ва ҳуқуқий жиҳатлари, мулкий ва номулкий ҳуқуқлар мерос тариқасида ўтиш шартлари таҳлил қилинади.Мақолада хорижий мамлакатларнинг ворислик ҳуқуқига оид қонунчилик тажрибаси ҳам кўриб чиқилиб, ворислик жараёнида юзага келадиган мураккаб масалалар таҳлил қилинади. Нотариал амалиётда дуч келинадиган асосий муаммолар, уларнинг ечимлари ва ворислик институтининг такомиллаштириш йўллари муҳокама қилинади. Шунингдек, ворислик ҳуқуқининг келажакдаги ривожи ва унинг замонавий ҳуқуқий тизимдаги ўрни ёритилади.