O‘ZBEKISTONNING IQTISODIY RIVOJLANISHIDA STATISTIK MA‘LUMOTLARNING AHAMIYATI (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekiston iqtisodiy rivojlanish jarayonida statistik ma’lumotlarning o‘rni va ahamiyati keng va atroflicha yoritilgan. Statistika fani iqtisodiy hodisalar va jarayonlarning miqdoriy hamda sifat jihatlarini o‘rganishda eng muhim vosita sifatida talqin etilib, u iqtisodiy tahlil, davlat dasturlarini rejalashtirish hamda uzoq muddatli prognozlash jarayonlarida asosiy manba bo‘lib xizmat qilishi asoslab berilgan. Ayniqsa, mamlakat yalpi ichki mahsuloti (YaIM) hajmi va tarkibi, inflyatsiya jarayonlari, ishsizlik darajasi, tashqi savdo balansi hamda aholi turmush darajasi kabi ko‘rsatkichlarni muntazam ravishda statistik kuzatuvlar asosida baholashning dolzarbligi ochib berilgan. Shu bilan birga, zamonaviy iqtisodiy islohotlar davrida statistikaning xalqaro standartlarga mos ravishda rivojlanishi, elektron hisobot tizimlari va raqamli texnologiyalar joriy etilishi mamlakat iqtisodiy siyosatini samarali yuritishda muhim omil ekanligi ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot davomida statistikaning nazariy va amaliy jihatlari chuqur tahlil qilingan bo‘lib, ularning O‘zbekistonning barqaror iqtisodiy taraqqiyotiga bevosita ta’siri ilmiy asosda yoritilgan.