ONOMASTIK KOMPONETLI FRAZEOLOGIK BIRLIKLAR MEDIANUTKNING RANGBARANGLIGINI TAMINLOVCHI MUXIM VOSITASI SIFATIDA (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Ushbu tezisda onomastik komponentli frazeologik birliklarning (ya’ni tarkibida atamani tashkil etuvchi nomli birliklar — shaxslar, joylar, obyektlar nomlari qatnashgan frazeologizmlar) medianutkidagi rang-baranglik, ya’ni matnning san’atiy-tilshunoslik jihatdan boyligi va ifoda vositalarining xilma-xilligi kontekstida muhim vosita ekanligi ko‘rib chiqiladi. Onomastik komponentlar orqali frazeologik birliklar tilga, madaniyatga, zamonaviylikka va kontekstga bog‘liq ravishda ma’no va stil jihatdan o‘zgaruvchanlik kasb etadi. Shu orqali medianutkida (ya’ni ommaviy axborot vositalarida, reklama, jurnalistika, internet-so‘zlashuvlarida) frazeologik birliklarning ta’siri, ularning ekspressivligi va madaniy-lingvistik kodlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘zbek tilidan misollar va qo‘shimcha komparativ jihatlar asosida onomastik komponentli frazeologizmlarning semantik-strukturaviy, pragmatik va madaniy statusi aniqlanadi; ularning medianutkida rang-baranglik yaratuvchi element sifatida qanday ishlashi yoritiladi.