MUTRIBI SAMARQANDIYNING “TAZKIRAT USH-SHUARO” ASARI VA UNING O’RTA OSIYO, ERON VA HINDISTON XALQLARI MADANIY ALOQALARINI O’RGANISHDAGI AHAMIYATI (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Mazkur maqolada Mutribi Samarqandiyning “Tazkirat ush-shuaro” asarining adabiy va tarixiy ahamiyati, shuningdek, uning O‘rta Osiyo, Eron va Hindiston xalqlari o‘rtasidagi madaniy aloqalarni yoritishdagi o‘rni tahlil etiladi. Asarda XVI–XVII asrlar madaniy hayotining o‘ziga xos jihatlari, o‘sha davr shoirlari, ulamolari va adabiy muhit vakillari o‘rtasidagi ijodiy aloqalar ilmiy jihatdan yoritilgan. Mutribi Samarqandiyning “Tazkirat ush-shuaro”si faqat shoirlar haqidagi ma’lumotlarni emas, balki ular faoliyat ko‘rsatgan muhit, saroy adabiy hayoti va madaniy qadriyatlar haqida muhim ma’lumotlarni ham o‘z ichiga olgani bilan ajralib turadi. Tadqiqot natijalari ushbu tazkiraning Sharq xalqlari o‘rtasidagi ilmiy va adabiy rishtalarni o‘rganishda muhim manba ekanini ko‘rsatadi.