STATISTIK KUZATUV VA SO‘ROV USULLARI (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Statistika fani jamiyatdagi ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni o‘rganish, tahlil qilish va ularning qonuniyatlarini aniqlashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu ilmiy yo‘nalishda asosiy o‘rinni statistik ko‘rsatkichlar egallaydi. Statistik ko‘rsatkichlar — bu hodisa va jarayonlarning miqdoriy ifodasi bo‘lib, ular voqelikning sifat jihatlaridan kelib chiqqan holda raqamli shaklda aks ettiriladi. Ular yordamida iqtisodiy, demografik, ijtimoiy, ishlab chiqarish va boshqa sohalardagi o‘zgarishlarni aniqlash, solishtirish hamda baholash mumkin bo‘ladi.