AUTENTIK MATERIALLAR ASOSIDA TINGLAB TUSHUNISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH (International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2025)
Ushbu maqolada autentik audio-video materiallardan foydalanishning tinglab tushunish kompetensiyasini rivojlantirishdagi ahamiyati ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqot tinglab tushunish jarayonining psixolinguistik xususiyatlari, autentik materiallarning kognitiv va motivatsion ta’siri, ularni o‘qitish jarayoniga bosqichma-bosqich integratsiya qilish strategiyalari bilan izohlangan. IMRAD strukturasiga asoslangan holda qo‘llangan metodlar, real ta’lim muhitidagi kuzatuvlar va ilg‘or tajribalar o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, autentik materiallardan muntazam foydalanish tinglab tushunish tezligini, inferensiya ko‘nikmalarini, madaniy kompetensiyani va o‘quvchilarning o‘z-o‘zini o‘rganish motivatsiyasini sezilarli darajada oshiradi. Xulosa sifatida, autentik materiallar zamonaviy til o‘qitishning ajralmas komponenti bo‘lib, u o‘quvchilarning real kommunikativ vaziyatlarda mustaqil faoliyat yuritishiga samarali yordam beradi.