(untitled) (International Educators Conference, 2025)
Дзюдо — бу юқори интенсивликдаги, портловчи куч ва узоқ давом этувчи кураш ҳаракатларини талаб қилувчи спорт тури. Замонавий мусобақа қоидалари (4 дақиқалик асосий вақт, "олтин ҳисоб" (Golden Score) билан чекланмаган қўшимча вақт) спортчилардан нафақат юқори техник ва тактик маҳоратни, балки махсус чидамлиликнинг максимал даражада ривожланган бўлишини талаб қилади [Franchini et al., 2019]. Кўпинча ғалаба-мағлубият масаласи охирги дақиқаларда ёки қўшимча вақтда, спортчининг чарчоққа чидамлилиги туфайли ҳал бўлади.