BIOLOGIK FAOL QO‘SHIMCHALAR ORQALI STAYERLARNING CHIDAMLILIK SIFATINI OSHIRISH TEXNOLOGIYASI (International Educators Conference, 2025)
Ushbu maqolada biologik faol qo‘shimchalar (adaptogenlar, antioksidantlar, elektrolitlar) kompleksining stayerlarning chidamliligini oshirishga ta’siri o‘rganildi. Tadqiqotga 16–22 yoshdagi stayerlar qamrab olinib, eksperimental guruhga qo‘shimchalar, nazorat guruhiga platsebo berildi. 12 haftalik intervensiya davomida 5 000 m yugurish testi, VO₂max spirometriya hamda laktoat va antioksidant biomarkerlar tahlil qilindi. Eksperimental guruhda yugurish vaqti sezilarli kamayib, VO₂max va antioksidant faollik oshgani kuzatildi (p < 0,05). Natijalar biologik faol qo‘shimchalarning chidamlilikni yaxshilashdagi samaradorligini tasdiqlaydi va sport tibbiyotida amaliy tavsiyalar beradi.