STATIK MASHQLAR YORDAMIDA MAKTAB O‘QUVCHILARINI UZOQ MASOFAGA YUGURISHDA CHIDAMLILIK SIFATINI OSHIRISH USULLARI (International Educators Conference, 2025)
Ushbu maqolada statik mashqlar dasturini maktab oʻquvchilari jismoniy tayyorgarligiga qoʻshish orqali uzoq masofaga yugurishda chidamlilik sifatini yaxshilash usullari oʻrganildi. Tadqiqot 12–15 yoshdagi 60 nafar oʻquvchi ishtirokida eksperimental (statik mashqlar + an’anaviy yugurish) va nazorat (faqat an’anaviy yugurish) guruhlarida tashkil etildi. 8 haftalik aralashuvdan oldin va keyin 1 600 m yugurish testi, VO₂max va yurak urishi parametrlariga asoslangan pre- va post-test natijalari t-test yordamida tahlil qilindi. Eksperimental guruhda chidamlilik koʻrsatkichlari (yugurish muddatidagi oshish, VO₂max) statistika jihatdan sezilarli darajada yaxshilandi (p < 0,05). Natijalar maktab dasturlarida statik mashqlarni muntazam joriy etishning samaradorligini tasdiqlaydi.