ICHKI ISHLAR ORGANLARI TEZKOR BO‘LINMALARI TOMONIDAN KORRUPSIYAGA QARSHI KURASHDAGI MUAMMOLAR VA YECHIMLAR (International Educators Conference, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasi Ichki ishlar organlari tezkor bo‘linmalarining korrupsiyaga qarshi kurashdagi rolini ilmiy, huquqiy va siyosiy nuqtai nazardan tahlil qiladi. Ilmiy jihatdan, tadqiqot korrupsiyaga qarshi kurashning tizimli muammolarini aniqlab, O‘zbekiston qonunchiligini, BMTning Korrupsiyaga qarshi konvensiyasini va ISO 37001:2016 standartini asos qilib, Gonkong, Singapur, Daniya va Gruziya tajribalariga asoslangan amaliy yechimlarni taklif etadi. Huquqiy nuqtayi nazardan, “Korrupsiyaga qarshi kurashish to‘g‘risida”gi qonun va qonunosti hujjatlar asosida qonunchilikning samaradorligi va kamchiliklari tahlil qilinib, ichki nazorat tizimlari, deklaratsiyalash va xabar beruvchilarni himoya qilish mexanizmlarini takomillashtirish bo‘yicha takliflar beriladi. Siyosiy jihatdan, maqola korrupsiyaga qarshi kurashni O‘zbekistonning 2030-yilgacha bo‘lgan rivojlanish strategiyasi doirasida ko‘rib, Prezident Sh.M.Mirziyoyev tashabbuslari, xususan, Jamoatchilik palatasi tashkil etish va fuqarolar ishtirokini kengaytirish orqali shaffoflik va ishonchni oshirishga qaratilgan islohotlarni ta’kidlaydi. Tadqiqot xalqaro tajribani mahalliy sharoitlarga moslashtirish orqali davlat boshqaruvida shaffoflikni ta’minlash, fuqarolar ishonchini mustahkamlash va xorijiy investitsiyalarni jalb qilishga hissa qo‘shishni maqsad qiladi.