MAVZU: MARKAZIY OSIYODA “KATTA KUCHLAR” RAQOBATI SHAROITIDA DAVLATLAR SUVERENITETINI MUSTAHKAMLASHNING SIYOSIY JIHATLARI (International Educators Conference, 2025)
Sovuq urushdan keyingi davrda va ayniqsa soʻnggi oʻn yillikda Markaziy Osiyo yana jahon siyosatining muhim chorrahasiga, AQSH, Xitoy Xalq Respublikasi (XXR) va Rossiya Federatsiyasi kabi “katta kuchlar”ning geosiyosiy va geoiqtisodiy manfaatlari toʻqnashadigan markaziga aylandi. Ushbu raqobat, taniqli siyosatshunos Aleksandr Kulining taʼbiri bilan aytganda, mahalliy qoidalarga ega “Katta oʻyinlar”ning yangi bosqichini boshlab berdi [2]. Ushbu tezisning maqsadi “katta kuchlar”ning Markaziy Osiyodagi strategiyalarini tahlil qilish va mintaqa davlatlarining, xususan, Oʻzbekistonning ushbu murakkab sharoitda oʻz suvereniteti va strategik avtonomiyasini saqlab qolish borasidagi siyosatini oʻrganishdan iborat.