(untitled) (Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2025)
Mikroelementlar tirik organizmlar hayot faoliyatida muhim o‘rin tutadi. Ular organizmda juda kichik miqdorda bo‘lsa-da, ko‘plab biokimyoviy jarayonlarning normal kechishini ta’minlaydi. Temir, rux, mis, yod, marganes, selen kabi mikroelementlar fermentlar, gormonlar va vitaminlarning tarkibiga kirib, ularning faolligini oshiradi. Ushbu maqolada mikroelementlarning biologik ahamiyati, ularning yetishmovchiligi yoki ortiqchaligi natijasida yuzaga keladigan kasalliklar, shuningdek, oziq-ovqat mahsulotlaridagi manbalari haqida so‘z yuritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mikroelementlarning muvozanatli miqdorda iste’moli organizm sog‘lomligini saqlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega.