СЕРТИФИКАТЛАШТИРИШНИНГ АСОСИЙ СХЕМА ЖИҲАТЛАРИ (Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2025)
маҳсулот, жараён ёки хизматнинг белгиланган талабларга мувофиқлигини расмий тарзда тасдиқлаш жараёни бўлиб, у турли схемалар асосида амалга оширилади. Сертификатлаштириш схемалари — бу мувофиқликни баҳолашнинг белгиланган қоидалари, тартиблари ва босқичлари мажмуасидир. Улар маҳсулотнинг тури, хавф даражаси, ишлаб чиқариш даврийлиги ва истеъмолчи хавфсизлиги каби омиллардан келиб чиқиб танланади. Асосий схема жиҳатларига ишлаб чиқарувчининг маҳсулот сифатига доир масъулияти, намуналарни синовдан ўтказиш, ишлаб чиқариш шароитларини баҳолаш, назорат аудитлари ва сертификатнинг амал қилиш муддати киради. Ушбу аннотацияда турли сертификатлаштириш схемаларининг умумий жиҳатлари, уларнинг фарқлари ҳамда амалиётда қўлланилиши ҳақида маълумот берилади.