RADIY VA RADON RADIONUKLIDLARNING URAN TARKIBLI OB’YEKTLARDA O‘ZINI TUTISHINI BAHOLASH (Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2025)
Ushbu tezisda uran tarkibli ob’ektlarda radiy va radon radionuklidlarining hosil bo‘lishi, tarqalishi hamda muhitga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Radiy va radon izotoplarining radioaktiv yemirilish zanjiri, ularning tuproq, suv va havo muhitidagi migratsiya xususiyatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, radionuklidlarning ekologik xavfsizlikka, inson salomatligiga va sanoat faoliyatiga bo‘lgan ta’siri baholangan. Uran rudalari va ularni qayta ishlash jarayonlarida radiy va radon ajralib chiqishi hamda nazorat qilish usullari haqida ma’lumot berilgan. Tadqiqot natijalari radiatsion xavfsizlik choralarini ishlab chiqishda va monitoring tizimini takomillashtirishda muhim ahamiyat kasb etadi.