HALIMA XUDOYBERDIYEVA SHE’RIYATIDA AYOL OBRAZINING BADIIY IFODASI (Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2025)
Mazkur ilmiy ishda o‘zbek she’riyatining yirik vakilasi Halima Xudoyberdiyeva ijodida ayol obrazining badiiy talqini o‘rganilgan. Tadqiqotda shoira asarlarida ayol shaxsining ruhiy olami, onalik, vatanparvarlik, muhabbat va sadoqat kabi fazilatlarning ifodalanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Halima Xudoyberdiyeva ayol obrazini faqat hissiy mavjudot emas, balki millatning ma’naviy tayanchi, kuch va sabr timsoli sifatida tasvirlaydi.Ishda shoiraning “Muqaddas ayol”, “Ona ruhi”, “Ayol”, “Bahor” kabi she’rlaridagi badiiy vositalar – metafora, ramz, epitet va timsollar orqali ayollik mohiyatining chuqur falsafiy ma’nolari ochib berilgan. Tadqiqot natijasida Xudoyberdiyeva ijodida ayol obrazi milliy qadriyatlar bilan uyg‘un, ruhiy-falsafiy jihatdan yuksak darajada talqin etilgani aniqlangan.