(untitled) (International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2025)
Maqolada Transchegaraviy suvlar dunyo miqyosida, xususan, Markaziy Osiyo mintaqasida muhim strategik ahamiyatga ega. Ushbu suv resurslari nafaqat ekologik muvozanatni saqlash, balki mintaqaviy barqarorlik va iqtisodiy rivojlanish uchun ham hal qiluvchi rol o’ynaydi. Biroq, transchegaraviy suvlar taqsimoti va ulardan foydalanish masalalari ko’plab davlatlar o’rtasida ziddiyatlarga sabab bo’lishi mumkin. Shuning uchun ham, ushbu mavzu nafaqat ilmiy, balki amaliy nuqtai nazardan ham dolzarb hisoblanadi. Mazkur maqola transchegaraviy suvlardan foydalanishni milliy-huquqiy tartibga solish masalalariga bag’ishlangan. Unda O’zbekiston Respublikasining ushbu sohadagi milliy qonunchiligi, xalqaro huquq normalari va mintaqaviy hamkorlik mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, transchegaraviy suv resurslaridan oqilona va adolatli foydalanishni ta’minlash bo’yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.