(untitled) (International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2025)
Jahon xo‘jalik tizimida investitsiya oqimlari va infratuzilma rivojlanishi barqarorligini ta’minlashning universal mexanizmlaridan biri sifatida davlat–xususiy sheriklik (DXSh) modeli tobora dolzarb tus olmoqda. Ushbu mexanizmning nazariy asosi transaksion xarajatlar nazariyasi, yangi institutsional iqtisodiyot va kontraktual boshqaruv paradigmasiga tayangan holda, risklarni taqsimlash hamda resurslarni kooperativ safarbar etishga imkon yaratadi. O‘zbekiston Respublikasining 2022–2026 yillarga mo‘ljallangan Taraqqiyot strategiyasi DXShni ustuvor moliyalashtirish vositasi sifatida e’tirof etishi ushbu yo‘nalishda institutsional islohotlarning chuqurlashganidan dalolat beradi. Nazariy asos va konseptual yondashuvlar bilan jarayonni baholash mumkin.