(untitled) (International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2025)
Ushbu maqolada o‘rta asr universitetlarining shaxs ma’naviy kamolotini shakllantirishdagi falsafiy-ma’rifiy asoslari tahlil qilingan. Tadqiqotda tarixiy-falsafiy, aksiologik, fenomenologik va sotsiokulturniy metodlar qo‘llanilib, Sharq va G‘arb ta’lim maktablarining umumiy g‘oyaviy tamoyillari solishtirma tahlil asosida yoritilgan. Forobiy, Ibn Sino, Al-G‘azzoliy va Foma Akvinskiy singari mutafakkirlarning qarashlari orqali ma’naviy kamolot g‘oyasining ilm, axloq va e’tiqod uyg‘unligidagi o‘rni aniqlangan. Maqola xulosalariga ko‘ra, o‘rta asr universitetlari insonni komillikka eltuvchi ma’naviy-axloqiy muhit yaratgan hamda zamonaviy ta’lim falsafasiga g‘oyaviy asos bo‘lib xizmat qilmoqda.