INVESTITSION NIZOLARNI ARBITRAJ ORQALI HAL ETISHNING AFZALLIKLARI (International Conference on Educational Discoveries and Humanities, 2025)
Ushbu tezis davlat va investor o‘rtasidagi investitsion nizolarni xalqaro arbitraj orqali hal qilishning afzalliklari, cheklovlari va O‘zbekistonda uning qo‘llanilishi imkoniyatlarini tahlil qiladi. Maqsad – arbitrajning samaradorligini baholash, uning afzalliklarini xalqaro va mahalliy tajriba asosida ko‘rib chiqish hamda O‘zbekistonning investitsion iqlimini yaxshilash uchun amaliy takliflar ishlab chiqishdan iborat. Arbitrajning asosiy afzalliklari sifatida neytrallik, majburiy ijro etish imkoniyati, moslashuvchanlik, maxfiylik va tezkorlik keltiriladi. O‘zbekistonda arbitrajning qo‘llanilishi qonunchilikdagi noaniqliklar, malakali mutaxassislarning yetishmasligi va davlat idoralarining ishonchsizligi kabi omillar bilan cheklangan. Tadqiqotda Singapur Xalqaro Arbitraj Markazi (SIAC), ICSID va Londondagi arbitraj institutlari tajribasi tahlil qilinadi. Takliflar qonunchilikni takomillashtirish, malakali arbitrlarni tayyorlash, xalqaro arbitraj institutlari bilan hamkorlikni rivojlantirish va davlat idoralarida arbitrajga ishonchni oshirishga qaratilgan.