(untitled) (International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2025)
Kortizol organizmning stressga javob berishida va metabolik jarayonlarni boshqarishda muhim rol o‘ynaydi. Uning kimyoviy xususiyatlarini o‘rganish biologiya, tibbiyot va farmakologiya sohalarida katta ahamiyatga ega. Hozirgi kunda kortizolning ta’siri, uning sintezini tartibga solish va organizmga uzoq muddatli ta’siri bo‘yicha tadqiqotlar dolzarb hisoblanadi. Kortizol darajasining o‘zgarishi turli kasalliklar, jumladan, qandli diabet, semirish, surunkali stress va immunitet yetishmovchiligi bilan bog‘liq bo‘lishi sababli, uning kimyoviy tuzilishi va xususiyatlarini chuqur o‘rganish muhim ahamiyat kasb etadi.