(untitled) (International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2025)
Yurak kasalliklari bugungi kunda global miqyosda eng ko‘p uchraydigan va o‘limga olib keluvchi kasalliklar qatorida turadi. Ayniqsa, yurak ritmining buzilishi, ya’ni aritmiyalar, turli yurak kasalliklarining asosiy sababi hisoblanadi. Yurak ritmini boshqaruvchi tizimning to‘g‘ri ishlashini ta’minlash, bu tizimdagi har qanday buzilishlarni erta aniqlash va davolash ahamiyatli. Sinus tuguni va undan chiquvchi tolalar (internodal, Venkebax, Baxman tolalari) yurakning elektr impulslarini muvofiqlashtiruvchi va ritmik qisqarishlarni ta’minlaydigan asosiy tuzilmalardir. Ular yurakning har bir qismini o‘z vaqtida va sinxron ravishda qisqarishini ta’minlaydi, bu esa samarali qon aylanishini va organizmning barcha tizimlarining to‘liq ishlashini ta’minlaydi.