"ЎПКА ТУБЕРКУЛЁЗИДА ПРОКАЛЬЦИТОНИН ВА ИНФЕКЦИОН АСОРАТЛАРНИНГ БОҒЛИҚЛИГИ: ДЕСТРУКТИВ ВА НОДЕСТРУКТИВ ШАКЛЛАРНИНГ ТАҚҚОСИЙ ТАҲЛИЛИ" (International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2025)
Тадқиқотнинг долзарблиги шундаки, ўпка туберкулёзи, айниқса, унинг деструктив шакли билан касалланган беморларда сепсис ва оғир инфекцион асоратлар хавфи юқори бўлади. Прокальцитонин яллиғланиш ва инфекцион жараёнлар даражасини кўрсатувчи муҳим биомаркер ҳисобланади. Унинг қон таркибидаги юқори даражаси септик асоратлар ва инфекциянинг оғир кечишини баҳолашда катта аҳамиятга эга. Деструктив туберкулёзли беморларда прокальцитонин даражасини тез аниқлаш орқали касалликнинг оғирлигини ва асоратлар хавфини эрта аниқлаш мумкин. Бу тадқиқот клиник амалиётда беморларнинг ҳолатини аниқ баҳолаш ва ўз вақтида даво чораларини белгилаш учун муҳим аҳамиятга эга бўлиб, асоратларнинг олдини олиш имкониятини оширади.