PIRLS XALQARO BAHOLASH DASTURI STANDARTLARIDA (FRAME WORK) BELGILANGAN KOMPETENSIYALARIGA DOIR TOPSHIRIQLAR TUZISH (International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2025)
Ushbu maqola PIRLS (O'qish savodxonligi bo'yicha xalqaro tadqiqot) doirasida belgilangan kompetensiyalarga mos topshiriqlarni ishlab chiqishga bag'ishlangan. Unda boshlang'ich sinf o'quvchilarining o'qish savodxonligi rivojlanishi uchun muhim bo'lgan asosiy kompetensiyalar, jumladan, matnlarni tushunish, tahlil qilish va baholash ko'rib chiqiladi. Maqolada PIRLS standartlariga muvofiq topshiriqlar tuzish prinsiplari, yoshga moslik, turli o'qish ko'nikmalarini qamrab olish, matn turlaridan foydalanish va mustaqil fikrlashni rivojlantirishga e'tibor qaratiladi. Shuningdek, unda muayyan o'qish kompetensiyalarini baholash va rivojlantirishga mo'ljallangan topshiriqlar namunalari keltirilgan bo'lib, o'qituvchilar va o'quv dasturlarini ishlab chiquvchilar uchun amaliy ko'rsatmalar beriladi. Ushbu tadqiqot o'qishni o'rgatishni takomillashtirish va o'quvchilarni PIRLS kabi xalqaro baholashlarga tayyorlash bo'yicha olib borilayotgan sa'y-harakatlarga hissa qo'shadi va ularning yozma so'zni samarali idrok etish va tushunish qobiliyatini rivojlantirishga xizmat qiladi.