(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2024)
Болалар церебрал фалажи касаллигида беморларнинг асосий шикояти товонини тўлиқ боса олмаслиги, оёқ учида юриши бўлиб, бу холат «эквинусли деформацияли товон» номи билан аталади. Шундай холатда, шифокор-ортопедларнинг асосий вазифаси эквинусни бартараф этиш, товонни тўлиқ босиб юрилишига эришиш хисобланади. Эквинусли холат икки усулда (дори-дармонли ва жаррохлик) тўғриланиб, деформациянинг қотган ёки қотмаганлиги аниқлангандан кейин қўлланилади. Эквинусли деформациянинг қотмаган шаклида спирт-новокаинли блокада (СНБ) усули кенг қўлланилиб, яхши самарадорли эканлиги тасдиғини топган.