(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Zamonaviy axborot texnologiyalari rivojlanishi bilan birga, kompyuter viruslari ham keng tarqaldi. Har bir foydalanuvchi, har qanday qurilmada bo’ladimi, kompyuter, noutbuk yoki mobil telefon, viruslar bilan duch kelishi mumkin. Viruslar dasturiy ta’minotning zararli turlaridan biri bo’lib, ularning asosiy maqsadi kompyuter tizimlariga kirib, ularning ishlashini buzish, ma’lumotlarni o’g’irlash yoki yo’qotishdir. Viruslar ko’plab turli shakl va turlarga ega, ularga Trojan, worm, ransomware va boshqa ko’plab turlar kiradi. Har bir virus turining o’ziga xos xususiyatlari va tarqalish usullari mavjud.