(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Oqsillar inson uchun eng muhim kimyoviy birikmadir. Oqsillar yuqori molekulyar N tutuvchi biologik polimirlar bo’lib, 20 xil aminokslotalardan tashkil topgan. Oqsillar xilma – xil vazifalarni bajaradi. Oqsil o’simliklar, hayvonlar to’qimasidan, mikroorganizmlardan maxsus metodlarda ajratib olinadi. Biologik material maydalanib (tegirmonda yoki gomogenizatorda), yuqori bosim ostida N berlib, ("N bombasi" usuli) tida bosim pasaytiriladi. Bunda hujayra oson parchalanib, oqsil eritmaga o’tadi.