(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Mazkur maqola ingliz adabiyotining klassik vakili Jeyn Ostin va o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi Oybek (Musa Toshmuhamedov) asarlari o‘rtasidagi o‘xshashlik va farqlarni yoritadi. Mualliflar o‘z davrining jamiyatini, ijtimoiy me’yorlarini va insoniy munosabatlarni san’at orqali chuqur tahlil qilganlar. Ostin, asosan, regensiya davridagi ingliz jamiyatining mulk egalari sinfini tanqidiy tasvirlasa, Oybek Sovet davridagi O‘zbekistonning tarixiy va madaniy o‘zgarishlarini badiiy aks ettiradi. Har ikki muallif asarlarida ayollar obrazlari, shaxsiy o‘sish, ijtimoiy tengsizliklar va milliy identitet mavzulari muhim o‘rin egallaydi. Bu qiyosiy tahlil orqali adabiyotning madaniy merosni saqlash va ijtimoiy ongni shakllantirishdagi roli yoritiladi.