(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Sirka kislotasi bilan zaharlanish nafaqat O‘zbekiston Respublikasida, balki MDH mamlakatlarida ham keng tarqalgan maishiy zaharlanish turlaridan biridir [1,4]. Bu uning keng miqyosda iste’molda mavjudligi va uy xo’jaligida doimiy ishlatilishi bilan bog’liq. Sirka kislotasi boshqa kuydiruvchi zaharlardan sezilarli darajada farq qiladi, chunki u nafaqat koagulyatsion nekroz tipidagi mahalliy kuydiruvchi ta’sirga ega, balki eritrotsitlar gemolizi, toksik koagulopatiya rivojlanishi natijasida yuzaga keladigan DVS – sindromi, aniq rezorbtiv - gemato nefro- va gepatotoksik ta’sirga ega [1;2].