(untitled) (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Mazkur tadqiqotda Qashqadaryo viloyatining och tusli bo‘z tuproqlarida o‘stirilgan soya (Glycine max L.) ekinining Toshkent va Madad navlarining turli me’yorlarda o‘g‘itlash va suspenziya qilishning soya navlarida dukkaklar sonining chatnashiga ta’siri o‘rganildi. Tadqiqot jarayonida o‘g‘itlarning miqdori va tarkibi o‘simliklarning dukkaklar sonining chatnashiga qanday ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘g‘it me’yori va suspenziya turlarining to‘g‘ri tanlanishi soya dukkaklarining chatnab to‘kilishini kamaytirib, hosildorlikni oshirishga xizmat qiladi. Olingan ma’lumotlar soya yetishtirish agrotexnikasini takomillashtirib, hosildorlikni oshirishda amaliy ahamiyatga ega.