“MARJONLAR O‘YINI” ROMANIDA INTELLEKTUAL DUNYO VA REAL HAYOTNING AJRALISHI MUAMMOSI (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Hermann Hessening “Marjonlar o‘yini” romani adibning eng chuqur falsafiy ahamiyatga ega asarlaridan biri bo‘lib, intellektual faoliyat va real hayot tajribalari o‘rtasidagi murakkab bog‘liqlikni o‘rganadi. Asarda utopik intellektual jamiyat – Kastaliya tasvirlanib, bu yerda olimlar butun umrlarini bilim, falsafa va ramziy Marjonlar o‘yini bilan shug‘ullanishga bag‘ishlaydi. Biroq, bosh qahramon Joseph Knecht faqat intellektual hayotning chegaralarini anglab, tashqi dunyo bilan muloqot qilishga intiladi. Knechtning ichki kechinmalari va falsafiy mulohazalari orqali Hesse nazariy donishmandlik va amaliy hayot o‘rtasidagi ziddiyatni ochib beradi. Asar insoniyat oldida turgan muhim falsafiy savollarni ko‘tarib, intellektualizm va hayotiy tajriba o‘rtasida muvozanatni topish zarurligini ta’kidlaydi.