"OMMAVIY MADANIYAT" VA MILLIY QADRIYAT (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Jurnalistning professional etikasi universal hodisa emas. Albatta, media muhitida ishni tartibga soluvchi yagona hujjatlar mavjud.Bunday holda, haqiqat shundaki, har bir alohida nashr, qoida tariqasida, professional axloq qoidalariga bo‘lgan talablarini ishlab chiqadi. Shunga qaramay, biz jurnalistning professional axloq qoidalarining ayrim umumiy xususiyatlarini ko‘rib chiqishga harakat qilamiz. Kasbda sharaf va burchni idrok etish va tushunish professional birdamlik; Xususan, ma’lum bir kasb mazmunining o‘ziga xos shartlariga, o‘ziga xos xususiyatlariga asoslanadi. Xususiy prinsiplar, asosan, barcha mutaxassislarga zaruriy talablarni belgilaydigan axloq kodekslarida ifodalanadi. Ko‘pincha, professional axloqshunoslik ushbu sohadagi mutaxassislarning harakatlariga odamlar farovonligi bevosita bog‘liq bo‘lgan faoliyat turlarida mavjud. Bunday faoliyat turlarida kasbiy harakatlar jarayoni va ularning natijalari, qoida tariqasida, shaxslar, butun insoniyat taqdiri va hayotiga alohida ta’sir ko‘rsatadi. Kasbiy axloq kodeksi yoki oddiygina "odob-axloq qoidalari" - bu ma’lum bir kasbiy faoliyat turiga mansub kishilarning qadriyatlari va axloqiy tamoyillari tizimining nashr etilgan yozma ravishda tasdiqlangan asosidir. Bunday kodekslarni ishlab chiqishning asosiy maqsadi, shubhasiz, ushbu faoliyat sohasidagi mutaxassislarni ular bajarishi kerak bo‘lgan qoidalar to‘g‘risida xabardor qilishdir, ammo ularni yozishning ikkinchi darajali vazifasi ham mavjud - ma’lum bir kasb mutaxassislarining xulq-atvor normalari to‘g‘risida keng jamoatchilikni xabardor qilish.