O‘ZBEKISTON TIJORAT BANKLARI RENTABELLIGIGA IJTIMOIY-DEMOGRAFIK OMILLARNING TA’SIRI: URBANIZATSIYA VA YOSH TARKIBIGA E’TIBOR QARATGAN HOLDA (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Ushbu tezisda O‘zbekiston tijorat banklari rentabelligiga ijtimoiy-demografik omillarning, xususan, urbanizatsiya, yosh tarkibi, ta’lim darajasi va daromadning ta’sirini baholaydi. 2016–2024 yillarga oid 9 ta davlat ulushiga ega bankning panel ma’lumotlari asosida deskriptiv, korrelyatsion va panel regressiya tahlillari o‘tkazildi. Natijalar shaharlik ulushi va yosh aholining raqamli xizmatlarga talabi bank rentabelligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatdi. Tadqiqot banklar uchun demografik segmentatsiyaga asoslangan strategiyalar ishlab chiqish zarurligini ta’kidlaydi.