USMON AZIM – O‘ZBEK SHE’RIYATIDA O‘Z OVOZI VA USLUBINI TOPGAN SHOIR (International Conference on Economics, Finance, Banking and Management, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekiston xalq shoiri Usmon Azim ijodining shakllanish bosqichlari, uning o‘ziga xos poetik olami va uslubiy izlanishlari tahlil qilinadi. Muallif shoirning insonshunoslikka asoslangan she’riy qarashlarini, sovet davri jamiyatidagi ijtimoiy ziddiyatlarni Ezopcha nutq, ramz va kinoya orqali ifodalash usullarini yoritadi. Maqolada Usmon Azimning “Insonni tushunish”, “Holat”, “Saylanma” kabi to‘plamlaridagi badiiy izlanishlar, inson va jamiyat, inson va tabiat o‘rtasidagi falsafiy-ruhiy bog‘liqlik tahlil qilinadi. Natijada shoir ijodi o‘zbek zamonaviy she’riyatida falsafiy mushohada, axloqiy hushyorlik va estetik yangilanishning yorqin namunasi sifatida baholanadi.