(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Inson tomonidan sezgilar orqali qabul qilinayotgan barcha narsalarni idrok etish diqqatsiz amalga oshmaydi. Idrok, demak diqqatsiz yuz bersa yuzaki, fragmentar sodda tarzda amalga oshadi. Shu bois, о‘quvchilarning о‘quv fanlarini tо‘la, keng о‘zlashtirishlarida, ma’lumotlarni tushunishlarida diqqat jarayoni о‘ta muhimdir. Ma’lumki, diqqat ilk yoshlardanoq rivojlana boshlaydi. Chaqaloqlardagi «Bu nima ekan?» refleksi aynan diqqat rivojidan darak beruvchi holatdir. Buning asosida mо‘ljallash refleksi yotadi. Buning barchasi ixtiyorsiz diqqatning shakllanishiga olib keladi. Maktab yillarida bolalarda ixtiyoriy diqqat tez suratlar bilan rivojlanadi. Shu bilan birga diqqat xususiyatlari: turg‘unlik, bо‘linuvchanlik, taqsimlanish, kо‘chish kabilar ham tez suratlar bilan takomillashib boradi.