(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Mazkur maqola roentgen nurining difraksiyasi hodisalarini va uning ilmiy sohalarida ,xususan kristallografiya va bioloji makromalukulalarning tuzilishini o’rganishda qanday qo’llanilishini ko’rib chiqadi. Rentgen nurlarining difraksiyasi 1912 yilda Max von Laue tomonidan kashf etilgan bo’lib, bu hodisa kristall tuzilmasining o’ziga xos xususiyatlarini o’rganish imkonini beradi. Maqolada rentgen difraksiyasining Bragg qonuni, uning kristall tuzilmalari, yangi materiallar va nanotexnologiyalar sohasidagi ilovalari muhokama qilinadi. Shuningdek, rentgen nurlarining difraksiyasi biologik makromolekulalar, jumladan, oqsillar va DNK strukturalarini tahlil qilishda ham muhim rol o’ynaydi.