(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
O’pka sili nafas a’zolari tizimi kasalliklarida ichida keng tarqalgan kasallik hisoblanadi.Kasallikni bakteriyalar keltirib chiqaradi.Kasallikning asosiy yuqish manbayi havo-tomchi yo’lidir. O’pka sili bilan kasallangan bemorlarda odontogen o’choqning bo’lishi kasallik jarayonining o’ziga xos intoksikasiya alomatlari, qondagi o’zgarishlar, o’pkaning yemirilishi, immunoglobulinlar va immunitet tarkibiy qismlarining o’zgarishi bilan ajralib turadi. O’pka sili kattalarda va bolalarda ham uchraydi, faqat bolalarda klinik belgilari kuchliroq namoyon bo`ladi. Kasallik vaqtida davolansa, bemor butunlay sog’ayib ketishi mumkin. O’z vaqtida davo choralarini ko’rmaslik og’ir oqibatlarga olib kelishi mumkin.