(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Ushbu maqolada Uilyam Somerset Moemning “Notanish odam Parijda” romanining poetik tuzilmasi tahlil qilinadi. Asarda syujetning ruhiy o‘sish markazida tashkil etilgani, kompozitsion tuzilmaning retrospektiv va monologik elementlar bilan boyitilgani ko‘rsatib beriladi. Qahramonlarning psixologik o‘zgarishi, ichki inqiroz va jamiyat bilan ziddiyatli munosabatlari orqali insoniy fojia badiiy tasvirlanadi. Roman poetikasining asosini realizm, ruhiy dinamika, axloqiy nisbiylik, ijtimoiy befarqlik va ochiq dramatik yakun tashkil etadi. Maughamning sodda, lekin teran uslubi orqali roman zamonaviy ingliz adabiyotidagi ruhiy-estetik izlanishlarning yorqin namunasi sifatida namoyon bo‘ladi.