(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekistonda fuqarolik jamiyati institutlari faoliyatining konstitutsiyaviy-huquqiy asoslarini tahlil qilishga bag‘ishlangan bo‘lib, ularning rivojlanishidagi muammolar va takomillashtirish yo‘llarini ko‘rib chiqadi. Fuqarolik jamiyati institutlari, xususan, nodavlat notijorat tashkilotlar (NNT), jamoat birlashmalari va mahalla tashkilotlari O‘zbekistonning demokratik islohotlarida muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqotning maqsadi O‘zbekiston Konstitutsiyasi va amaldagi qonunchilik asosida ushbu institutlarning huquqiy maqomini aniqlash, mavjud muammolarni tahlil qilish va xalqaro tajribaga asoslangan takliflar ishlab chiqishdan iborat. Normativ-huquqiy tahlil, solishtirma yondashuv va sotsiologik usullar qo‘llanildi, O‘zbekiston qonunchiligi, Adliya vazirligi hisobotlari va xalqaro tashkilotlar (YEXHT, Freedom House) ma’lumotlari tahlil qilindi.