(untitled) (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Kontent va tilni integratsiyalashgan holda o‘qitish (CLIL) — bu ikki yo‘nalishga qaratilgan ta’lim yondashuvi bo‘lib, unda o‘quvchilar fanni (masalan, tabiiy fanlarni) o‘zlashtirish bilan birga, til kompetensiyasini ham rivojlantiradilar. O‘zbekistonda CLIL samarali vosita sifatida keng qo‘llanilmoqda, chunki ingliz tili nafaqat xalqaro muloqot vositasi, balki yangilangan maktab o‘quv dasturlarining ham muhim talabi hisoblanadi. Ushbu maqolada milliy va xorijiy tadqiqotlar asosida CLILni tabiiy fanlarda joriy etishning pedagogik afzalliklari, qiyinchiliklari va istiqbollari o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, CLIL o‘quvchilarning motivatsiyasini oshiradi, intellektual va nutqiy ko‘nikmalarini shakllantiradi hamda ularni xalqaro akademik va kasbiy muhitga tayyorlaydi. Biroq CLILni muvaffaqiyatli tatbiq etish ko‘proq o‘qituvchilarning malakasini oshirish, zarur resurslarni taqsimlash va maktab amaliyotiga samarali integratsiya qilishga bog‘liq.