INSULT - SABABLARI, XAVF OMILLARI, BELGILARI, TASHXIS, DAVOLASH VA OLDINI OLISH (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Insult eng ko‘p tarqalgan nevrologik kasalliklardan biri bo‘lib, dolzarb tibbiy-ijtimoiy muammo bo‘lib, nogironlik va o‘lim darajasi yuqorililigi bilan xarakterlanadi. Insult bilan kasallanish darajasi 55 yoshdan 64 yoshgacha bo‘lgan bemorlarda 20 foizgacha, 85 yoshdan oshgan odamlarda esa 45% ga etadi. Insultning tabiati va joylashgan joyiga qarab, jismoniy nogironlik bilan bog'liq bo‘lgan keng doiradagi nevrologik kasalliklarga, shuningdek, turli kognitiv va neyropsikiyatrik kasalliklarga sabab bo‘lib, reabilitatsiya, maishiy va ijtimoiy adaptatsiyaning qiyinlashuvi va bemorlarning o‘zlari va ularga g'amxo‘rlik qilayotganlarning hayot sifatining yomonlashuviga olib keladi.