"NOTANISH ODAM PARIJDA" ASARIDA SYUJET VA KOMPOZITSIYA (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Ushbu maqolada ingliz yozuvchisi Uilyam Somerset Moemning "Notanish odam Parijda" romanida insoniy fojia manzarasining badiiy ifodasi tahlil qilinadi. Asarda syujetning ketma-ketlikda rivojlanishi, ichki dramatizm va kompozitsiya xususiyatlari asosida qahramonlarning ruhiy inqirozi va jamiyatdagi adolatsizliklarga munosabati yoritilgan. Muallifning realizmga asoslangan psixologik uslubi orqali insoniy fojia, axloqiy nisbiylik, taqdir va jamiyat ziddiyatlari falsafiy darajada ifodalanadi. Asardagi ochiq yakun va ruhiy uyg‘onish motivi o‘quvchini mustaqil tafakkurga chorlaydi. Tadqiqotda asar syujeti, kompozitsiyasi, voqealar joylashuvi, monologik izlanishlar va retrospektiv elementlar tahlil qilinadi.