MAUGHAM IJODIDA INSONIY FOJIA MANZARASI (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Ushbu maqolada Uilyam Somerset Moem ijodida insoniy fojia manzarasining badiiy va falsafiy talqini tahlil qilinadi. Ayniqsa, Christmas Holiday romanida insonning jamiyat bilan ziddiyatli munosabatlari, axloqiy nisbiylik, idealizmning barbod bo‘lishi va ruhiy sinish holatlari asosiy syujet elementlariga aylangani ko‘rsatib beriladi. Muallif asarlarda fojiani dramatik portlashlar emas, balki oddiy insonlar taqdiridagi ichki azob, sukutdagi dramatizm, jamiyatning befarqligi va psixologik nozikliklar orqali yoritadi. Maqolada Simon, Lydia va Charley obrazlari orqali insoniy fojianing sotsiologik, ekzistensial va psixologik manbalari tahlil qilinadi. Maugham ijodida insoniy fojia – bu har bir kishining jamiyatda o‘zini topa olmasligi, ichki ehtiyojlar va tashqi bosim o‘rtasidagi ziddiyat sifatida talqin qilinadi.