OTA-ONALARNING INKLYUZIV TA’LIMGA MUNOSABATI VA UNI SHAKLLANTIRISH YO‘LLARI (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Inklyuziv ta’lim jarayonida ota-onalarning munosabati alohida o‘rin tutadi. Chunki bola uchun maktabdagi muvaffaqiyat, avvalo, oiladagi qo‘llab-quvvatlash, tushunish va ishonch muhitiga bog‘liq. Ota-onalar inklyuziv ta’limni qanchalik to‘g‘ri qabul qilsa, bolada ijobiy motivatsiya va jamoadagi moslashuv shunchalik tez yuz beradi. Tadqiqotlarda ko‘rsatilishicha, ayrim hollarda ota-onalar inklyuziv ta’lim imkoniyatlarini yetarli anglamaganligi sababli uni qo‘llab-quvvatlashda ikkilanadilar. Shu bois ota-onalar uchun psixologik treninglar, maslahat markazlari, hamkorlikdagi loyiha va darslarda ishtirok etish imkoniyatlarini yaratish muhimdir. Bu jarayon ularning qarashlarini ijobiy tomonga o‘zgartirish, farzandlarini yanada faol qo‘llab-quvvatlashga zamin yaratadi.