UMUMTAʼLIM MAKTABLARIDA INKLYUZIV TAʼLIMNI SAMARALI BOSHQARISHDA XORIJIY TAJRIBALARDAN FOYDALANISH YOʻLLARI (International Conference on Multidisciplinary Sciences and Educational Practices, 2025)
Ushbu maqolada umumtaʼlim maktablarida inklyuziv taʼlimni boshqarish bo‘yicha xorijiy davlatlarning tajribalari o‘rganilgan va ushbu yondashuvni O‘zbekistonda joriy etishning imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Imkoniyati cheklangan bolalarning umumiy taʼlim tizimida sog‘lom tengdoshlari bilan birga taʼlim olishlari uchun zarur shart-sharoitlarni yaratish masalasi tadqiq etilgan. Inklyuziv taʼlimning mazmun-mohiyati, xorijiy davlatlar – AQSh, Buyuk Britaniya, Norvegiya, Italiya, Shvetsiya va Rossiyadagi amaliy tajribalar tahlil qilinib, ushbu tizimning afzalliklari va cheklovlari yoritilgan. Shuningdek, inklyuziv taʼlimni joriy etish jarayonida duch kelinadigan qiyinchiliklar va ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar keltirilgan.