(untitled) (International Conference on Medical Science, Medicine and Public Health, 2025)
Maqola Toshkentdagi yirik arxitektura yodgorliklarining kadastr hujjatlari bilan bog‘liq mavjud muammolarni va ularni hal qilish yo‘llarini o‘rganadi. Toshkentda joylashgan ko‘plab tarixiy ob’ektlar, jumladan, Ko‘kaldosh madrasasi, Shayxontohur majmuasi va Baroqxon madrasasi kabi me’moriy yodgorliklar, har biri o‘zining alohida tarixiy va madaniy ahamiyatiga ega. Ushbu yodgorliklarning kadastr hujjatlari esa ko‘pincha eskirgan, noaniq yoki to‘liq emas, bu esa ularni saqlash va himoya qilishda qiyinchiliklar tug‘diradi. Maqolada bu muammolarni tahlil qilib, zamonaviy texnologiyalarni qo‘llash, raqamli xaritalash va monitoring tizimlarini joriy etish kabi hal etish yo‘llari taklif qilinadi. Maqola Toshkent shahridagi tarixiy yodgorliklarni saqlash va kadastr tizimini modernizatsiya qilish zarurligini ta’kidlaydi.