(untitled) (International Conference on Medical Science, Medicine and Public Health, 2025)
Jon Steynbekning "Sichqonlar va odamlar" romani, 1937-yilda nashr etilgan va XX asr adabiyotining eng muhim asarlaridan biri hisoblanadi. Roman, mehnatkash sinfining hayotini, orzularini va jamiyatdagi ijtimoiy tengsizlikni tasvirlash orqali insoniyatning zaif qatlamlariga e’tibor qaratadi. Asarda ikki asosiy qahramon – Jorj va Lennining orzulari, ularning o‘zaro do‘stligi va jamiyat tomonidan yuzaga kelgan iqtisodiy va ijtimoiy to‘siqlar orqali amalga oshmaydigan orzulari yoritiladi. Steynbekning realizm uslubi, sodda va tabiiy til, psixologik tahlil va badiiy vositalar orqali, o‘quvchiga insonlar orasidagi ijtimoiy farqlar, yolg‘izlik va tengsizlikni chuqurroq tushunishga imkon yaratadi. Roman, nafaqat jamiyatdagi tengsizlikni, balki insonlarning ichki kurashlarini ham ko‘rsatadi, bu esa Steynbekning badiiy merosida katta ahamiyatga ega.