(untitled) (International Conference on Medical Science, Medicine and Public Health, 2025)
Allergiya - yunoncha "allos" begona va "ergo" - ta’sir so‘zlaridan kelib chiqqan bo‘lib, u organizmning begona, yot moddalarga o‘zgacha ta’sir qilish qobiliyatini anglatadi. Dunyoda allergik kasalliklar shakllanishi va tarqalishiga tashqi muhit omillarining ta’siri, yangidan-yangi allergenlarning paydo bo‘lishi, mikroekologiyaning (ichaklar, teri, shilliq qavatlar florasining) buzilishi, stress sabab bo‘lmoqda. Eng ko‘p tarqalgan etiologik muhim allergenlar ichida o‘simliklar changi alohida ahamiyatga ega bo‘lib, hozirgi kunda ularning 700 dan ortiq turi aniqlangan. Allergik kasalliklar geterogenligi, irsiy omillarning hamda tashqi muhit omillarining o‘zaro ta’siri oqibatida allergenlar spektri kengayib bormoqda.